Teraz jest 20 cze 2018, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 gru 2014, 21:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 gru 2014, 20:08
Posty: 23
Lokalizacja: Pomorze
Witam !!!

Nie jestem wielkim fanem nowinek technicznych, ale mimo to, moją uwagę bardzo przykuło to urządzenie.

http://allegro.pl/kompas-cyfrowy-lokali ... 07278.html

Wydaje mi się być bardzo praktyczne, proste w użytku oraz solidne. 2 razy do roku odwiedzam Bieszczady, czasami też Tatry, poza wycieczkami, miejscowo odwiedzam spore lasy i od niedawna zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia na wszelki wypadek i jako taką ciekawostkę oraz dodatkowy gadżet do kolekcji.


Chciałbym zapytać czy któryś z forumowiczów miał już do czynienia z takim urządzeniem i czy faktycznie jest one tak praktyczne, jak czytamy o tym na internecie ??????
tzn. dokładność 5 metrów, działa na każdej wysokości, wszędzie łapie sygnał, odporne na wilgotność (bo w zimę też sporo chodzę).

_________________
"Nawet najdalsza podróż, zaczyna się od pierwszego kroku..."


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 04 gru 2014, 21:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2012, 13:21
Posty: 795
Lokalizacja: Mazowieckie
mam kompas elektroniczny firmy No-name, ma w sobie też funkcje:
zachmurzenie
opady deszczu
temperatura
ciśnienie
wysokościomierz
kalendarz,
zegarek
podświetlenie
stoper
zasilany dwoma bateriami paluszkami od pilota (AAA). O ile kompas chodzi w miarę ok (porównywanie z innymi kompasami igłowymi) to reszta bajerów już nie jest taka wspaniała. Poza tym szybko zżera baterię nawet przełączony w czas czuwania.
Ogólnie jako bajer to mam i jako ciekawostka na kursach pokazuje. sam bym nie zaufał takiemu urządzeniu. Jednak zwykły kompas igłowy to jednak jest niezastąpiony i taki też polecam Ci kupić.

Ja natomiast mam pytanie z innej beczki
http://lowca24.pl/glowna/7692-meridian- ... -3002.html
Co takiego jest w tym kompasie, że on tyle kosztuje? Solidność wykonania? Kosmiczne materiały? ktoś używa? ktoś wie?

_________________
Polub mnie na FB -
https://www.facebook.com/survivallupus
Zajrzyj na Vagabundog - http://vagabundog.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 gru 2014, 21:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 gru 2014, 20:08
Posty: 23
Lokalizacja: Pomorze
Tradycyjny kompas i mapę mam, ale jednak byłoby to jakieś udogodnienie. Dlatego właśnie wolę popytać osób które używają, a nie sprzedają/recenzują.

Co do twojego pytania, możliwe, że chodzi o jakość wykonania, markę, przez co cena idzie w górę. Nie wygląda on jakoś niesamowicie ani nie ma żadnych niezwykłych funkcji na miarę takiej ceny.

Tutaj to samo, innego producenta, ale cena również wygórowana - http://www.sklep.geogut.pl/pl/p/Freiber ... iczny/5208

Czasami spotykałem się ze sprzętem, który swoją wysoką cenę opierał jedynie na tym, że to dobra firma itp. a jakościowo odbiegał od odpowiedników cenowych mniej znanych firm. Ale co do tych kompasów nie jestem w 100 % pewny, to jedynie domysły.

_________________
"Nawet najdalsza podróż, zaczyna się od pierwszego kroku..."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 gru 2014, 12:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2014, 10:20
Posty: 2
To jest dosyć modne urządzenie ostatnio wśród tych, którzy podróżują i od razu chcą się pochwalić tym na fejsbuku i na własnym blogu. Taka nowinka uzależniona z jednej strony od GPS a z drugiej na ogół od google maps.
Jeżeli się dużo jeździ i dzieli tym z innymi warto wypróbować. Trzeba też pamiętać, że płaci się abonament za wykorzystywanie tego. Sygnał jest bowiem zbierany przez satelity z tego urządzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 gru 2014, 12:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 gru 2014, 20:08
Posty: 23
Lokalizacja: Pomorze
Bo ja wiem czy do chwalenia... ? Jeszcze u nikogo nie widziałem czegoś takiego, a i ja do takowych nie należę. Może zbyt krytycznie do tematu podchodzisz :)

A o abonamencie nic nie słyszałem, myślałem, że działa to jak standardowy GPS, samochodowy, tyle, że z inną funkcą. Kupujesz, otwierasz, używasz, może zależy od modelu.

_________________
"Nawet najdalsza podróż, zaczyna się od pierwszego kroku..."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 gru 2014, 13:34 
Offline
Założyciel
Założyciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2012, 17:53
Posty: 492
Ja Wam powiem tak, mam Samsunga Galaxy Xcover 2 tutaj moje recenzja

Telefon jest wodoodporny i upadkoodporny. Miałem go przy sobie na kontenerach, w chłodniach, magazynach, w górach i wszędzie gdzie tylko byłem i telefon działa i ma tylko jedną małą ryskę na ekranie. Telefon ma GPS, więc:
nagrywam sobie nim każdy wypad pieszy i rowerowy (łącznie nagrałem nim prawie 3100 km trasy)
używam go jako GPS. Jeździłem na nim po Polsce, Czechach, Słowacji, Niemczech, Holandii i Francji - wszystko ok.
Mam wgrane w nim mapy wszystkich gór (łącznie ze szlakami).
Mam dokupione do niego 3 baterie, dzięki 3 przez min 3 dni mogę go nie ładować.
Do tego mam w nim wifi, aparat, kamerę (mogę robić zdjęcia i filmy pod wodą), telefon.
Z telefonu mam też dostęp do banku, więc zawsze przeleje sobie na kartę kwotę na nieprzewidziane wydatki.

Przy obecnej technologii komórkowej, kupowanie takich gadżetów jest zupełnie bez sensu, ja mam wszystko w telefonie, więc jak mi ktoś wrzuci pigułę gwałtu i wywiezie na drugi koniec świata, to mam to tak ogarnięte że i tak wrócę.

_________________
Mój blog o podróżach :)
"Coś ci powiem... to nie jest trafna myśl. A przecież wiesz, co dzieje się z ludźmi, którzy tracą trafność sądu, prawda? (...) masz patrzeć prosto na to ostrze. To ci pomoże zachować trafność sądu" - George Stark


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 gru 2014, 14:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2014, 19:00
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa/Mazowsze
:D Może i wrócisz ale gwint będzie zerwany :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 gru 2014, 15:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 gru 2014, 20:08
Posty: 23
Lokalizacja: Pomorze
Faktycznie, poczytałem trochę i telefon mi imponuje :)

I jakby nie patrzeć to fakt, teraz mamy coraz więcej rzeczy zawartych w jednym urządzeniu.

_________________
"Nawet najdalsza podróż, zaczyna się od pierwszego kroku..."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2015, 01:32 
Offline
Honorowy członek forum
Honorowy członek forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2012, 01:54
Posty: 712
Lokalizacja: stolicznaja
Lupus84 napisał(a):
Co takiego jest w tym kompasie, że on tyle kosztuje? Solidność wykonania? Kosmiczne materiały? ktoś używa? ktoś wie?


Przede wszystkim to, ze to nie jest po prostu kompas magnetyczny. Geologiczny jak sama nazwa wskazuje sluzy glownie geologom do wszelkich pomiarow.
Lubuja sie oni w troche innym "szukaniu polnocy" :D
przyklady:
Obrazek
Obrazek

Ich wytrzymalosc tez jest legendarna.

_________________
sumienna praca kosztem sumienia
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, gdyż człowiek człowiekowi wilkiem jest.

http://www.vagabundog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2015, 11:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2012, 13:21
Posty: 795
Lokalizacja: Mazowieckie
separatysta napisał(a):
rzede wszystkim to, ze to nie jest po prostu kompas magnetyczny. Geologiczny jak sama nazwa wskazuje sluzy glownie geologom do wszelkich pomiarow.

jak działa kompas geologiczny skoro jest "nie magnetyczny"?
Rozumiem, że on wcale nie wyznacza północy, a tylko kąt nachylenia np. skały na którą się wspinamy. Dobrze to rozkminiłem?

_________________
Polub mnie na FB -
https://www.facebook.com/survivallupus
Zajrzyj na Vagabundog - http://vagabundog.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Change colors.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO