Teraz jest 22 maja 2018, 03:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2013, 13:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2013, 20:03
Posty: 5
Chciałbym poruszyć pewną sprawę. Mianowicie podam tutaj pewien przykład: jest wcześnie rano. Udało nam się zebrać rzeczy do jedzenia w tym złowiliśmy ryby, pstrągi. Lecz nie mamy jeszcze miejsca do noclegu... A co z naszym jedzeniem? Jak wiadomo, rybie mięso jest chyba najdelikatniejsze, nie wspominając już że gdy temperatura jest wysoka, mięso rozkłada się szybciej, a nikt chyba nie lubi jeść nieświeżych rzeczy, nie wspomnę już o konsenkwencjach zdrowotnych.


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 23 mar 2013, 13:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 mar 2013, 11:06
Posty: 7
Ryby najlepiej uwędzić. wtedy wytrzymują dłużej niż surowe ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, 15:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2012, 22:18
Posty: 160
Lokalizacja: Miastko
Kusy napisał(a):
Ryby najlepiej uwędzić. wtedy wytrzymują dłużej niż surowe ;)


Jak masz możliwość to tak jak przedmówca mówi. ale najlepiej usmażyć na szybko i daje ci to czas na 2-3 dni świerzości . Na wędzenie trzeba o wiele wiecej czasu. Jak niemasz czasu i kilogram soli to w roztworze możesz przechowywać. Także możesz wysuszyć na słońcu co także długo schodzi i niewiesz czy ci jakiś mieszkaniec lasu tego nie gwizdnie. A jak masz świerzo złowioną rybe to przytrzymuj ją jak najdłużej przy życiu.

o konserowaniu jedzenia to wczesniej podałem pewną ksiązke:
http://bezodpoczynku.pl/jedzenie/konserwowanie-jedzenia-t151.html

A tu jeszcze troche o suszeniu ryb :
http://www.opificiodellearti.eu/sposoby-przechowywania-miesa-ryb/suszenie-ryb

_________________
One nam przyzwalają I skrzydłem wskazują drogę I wtedy w nas się zapala Wieczny bieszczadzki ogień


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 17:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2012, 22:18
Posty: 160
Lokalizacja: Miastko
Jeszcze znalazłem kilka ciekawych potraw do tematyki

BALUT
Danie w Kambodży i na Filipinach. Balut to kurze lub kacze jaja. Jaja te gdy są
zapłodnione, zakopuje się na kilka tygodni pod ziemię, by potem odkopać i zjeść jajo
wraz z nienarodzonym pisklęciem.

HAKARL
Tradycyjna potrawa w Islandii. Jest to zgniłe mięso rekina grenlandzkiego. Najpierw
mięso się dokładnie myje i czyści. Następnie jest zakopywane w piachu, gdzie
pozostaje od dwóch do trzech miesięcy. Potem należy je wysuszyć. Podczas tego
procesu z mięsa wydziela się amoniak. Suszenie mięsa trwa do trzech miesięcy.

_________________
One nam przyzwalają I skrzydłem wskazują drogę I wtedy w nas się zapala Wieczny bieszczadzki ogień


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 20:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 mar 2013, 08:55
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
Stary sprawdzony wędkarski sposób to wypatroszyć rybę i wypchać świeżymi pokrzywami. Można też obłożyć z zewnątrz. Metoda sprawdza się również w przypadku mięsa i sera, ale nie można dopuścić do wysuszenia. Najlepiej owinąć wilgotną szmatką lub papierem.

Zawarty w pokrzywie kwas mrówkowy ma działanie bakteriobójcze i dodatkowo odstrasza owady - mucha nie siada ;)

Pokrzywy rosną praktycznie wszędzie, gdzie jest wilgoć więc nie ma problemu z ich pozyskaniem.

_________________
http://www.ludzkietropy.pl - relacje z moich wypraw i nie tylko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 20:12 
Offline
Honorowy członek forum
Honorowy członek forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2012, 01:54
Posty: 712
Lokalizacja: stolicznaja
Ile czasu po takim obłożeniu pokrzywą mięso trzyma świeżość?

_________________
sumienna praca kosztem sumienia
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, gdyż człowiek człowiekowi wilkiem jest.

http://www.vagabundog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 20:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2013, 18:22
Posty: 87
Lokalizacja: Łódz
Kiedyś wiozłem pociągiem surowe ryby z Suwałk do Łodzi ,były zawinięte w liście chrzanu,podróż trwała co najmniej siedem godzin ,były o.k.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 21:01 
Offline
Honorowy członek forum
Honorowy członek forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2012, 01:54
Posty: 712
Lokalizacja: stolicznaja
O w mordę - ryba, chrzan - sam siedziałeś w przedziale? :)

_________________
sumienna praca kosztem sumienia
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, gdyż człowiek człowiekowi wilkiem jest.

http://www.vagabundog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2013, 22:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2013, 18:22
Posty: 87
Lokalizacja: Łódz
spoko, sztynksu nie było :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2013, 17:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 mar 2013, 08:55
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
separatysta napisał(a):
Ile czasu po takim obłożeniu pokrzywą mięso trzyma świeżość?

Do 10-12 godzin latem w cieniu podobno nie śmierdzi, ale trzeba zmieniać pokrzywy aby były zawsze świeże.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Change colors.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO