Teraz jest 22 maja 2018, 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 sty 2015, 15:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2014, 19:00
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa/Mazowsze
Jadłem jadłem dobre mi smakowały, a w temacie ziemniaków to robiłem też kiedyś takie ziemniaczane czipsy na znalezionej blasze po rynnie, kroi em ziemniaki w nie grube plastry i układałem je na tą blachę która leżała na ognisku. W kilka chwil dosłownie były gotowe do zjedzenia... taka wariacja kulinarna lasu


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 20 sty 2015, 19:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 sty 2015, 21:30
Posty: 27
Mając trochę większy garnek można wszamać raki. Pyszne. Sygnałowy i pręgowany do gara, pozostałe do wody. W rakach najlepsze są podroby, czyli to takie żółte. Pewnie bym tego nie spróbował, ale Rosjanie mnie namówili sami to jedząc. Mniam.
Łażąc po lesie można natknąć się na topinambur na leśnych uprawach. Kto by tam ziemniaki taszczył w plecaku kilometrami. Na surowo albo w popiele. Nikt nie wspomniał o rybie. Dobrze ją piec dodając do ogniska nieco jałowca. Jego jagody nadają się tez do mięsa, aczkolwiek nie noszę a nie kłusuje.
Ale numer jeden to lebioda. Dla niej łamie swoją zasadę nie brania duperszmitów ze sobą i zasmażam ze śmietaną i czosnkiem ;p Nic tak nie poprawia nastroju jak zaczyna padać, jak ten polny szpinak.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2015, 19:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2015, 12:21
Posty: 3
Lokalizacja: Elbląg
Ja jeśli chodzi o ognisko to też uważam, że można chyba na nim wszystko przyrządzić. Jak wychodzimy ze znajomymi w teren w zależności od wersji, czy idziemy na "bogato" czy skromniej... Podstawa menażka. Gotujemy marchew (jak jest dzika to też), ziemniaki, kiełbasę i wszystko na co innego ma się ochotę. Jak już się robi wszystko miękkie to wystarczy tylko wsypać 2 "gorące kubki" i gotowe. Bez menażki fajny sposób na szaszłyka. Kroimy w dużą kostkę boczek, cebulę i kiełbasę na plastry. Wystarczy nabić na patyk na przemian i piec :) Z ogniska można też wiele innych potraw, chociażby ryż. Ja akurat lubię ten ciemny. Zabieram do ryżu trochę sosu sojowego i nawet sam ryż z sosem jest wyśmienity (głód jest najlepszą przyprawą ;) ) Oczywiście można do tego ryżu dodać liści "mleczy" ,szczawiu, czosnaczku czy komosy. Jak jest mąka i olej to można np zjeść liście smażone liście babki, albo kwiaty mniszka w cieście - coś pysznego :) Tak samo dobre na słono jak i słodko. Albo podpłomyki.. z czosnaczkiem, owocami leśnymi, z koniczyną, ze szczawikiem zajęczym czy też po prostu z poziomkami. Zupa warzywna z liści barszczu, komosy i pałki wodnej.. wystarczy dla smaku wrzucić kostkę rosołową. Jak ktoś umie robić pemmikan to można i z niego zrobić też coś na ciepło. Wystarczy go namoczyć, ugotować ryż czy makaron, dosypać przyprawy, wrzucić namoczone wcześniej mięso i vu'a la :) Można bardzo wiele rzeczy zrobić na ognisku, ale wszystko zależy po prostu od tego co mamy ze sobą i tego co jest (rośnie) w okolicy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Change colors.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO