Teraz jest 21 maja 2018, 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 lip 2013, 10:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2013, 15:02
Posty: 35
Lokalizacja: tam dom mój, gdzie mój zadek - obecnie Wrocław
Mam pytanie, związane z dziczyzną - mięsem z dzików. Dziczyzna upolowana przez myśliwego musi być przebadana przez weterynarza, jednak zdarza się, że nie zawsze wykryta jest w mięsie włośnica. Czy wiecie jakie są sposoby badania mięsa i jaką mają wykrywalność? A jeśli już się zdarzy, że nieświadomie zjemy mięso z włośnicą, to jaka temperatura powoduje zabicie robali? Czy proces pieczenia nad ogniskiem gwarantuje jej unicestwienie? Jeśli istnieje podejrzenie skonsumowania takiego mięsa to jakie kroki powinno się podjąć w jak najkrótszym czasie? Jeśli macie jakąś wiedzę (najlepiej sprawdzoną) na ten temat podzielcie się :) W internecie jest dużo wiadomości ale często sprzecznych i nie wiadomo co jest prawdą.

_________________
... każdemu jego Everest...
http://poteganatury.blogspot.com
https://www.facebook.com/dzikie.wyprawy


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 08 lip 2013, 12:47 
Offline
Honorowy członek forum
Honorowy członek forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2012, 01:54
Posty: 712
Lokalizacja: stolicznaja
wet napisał tak:
Dziki bada sie metoda wytrawiania. Gotowanie czy porządne pieczenie powinno zabić włośnia.

_________________
sumienna praca kosztem sumienia
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, gdyż człowiek człowiekowi wilkiem jest.

http://www.vagabundog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 lip 2013, 13:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2013, 15:02
Posty: 35
Lokalizacja: tam dom mój, gdzie mój zadek - obecnie Wrocław
pytałeś się weterynarza? czyli jest to raczej pewne? pieczenie w ognisku powinno pozbawić życia tego robala ;p
A jak wielki jest dorosły osobnik włośnia krętego? można go zobaczyć gołym okiem w mięsie? Bo jaja i cysty to wiadomo, że są niewidoczne.

_________________
... każdemu jego Everest...
http://poteganatury.blogspot.com
https://www.facebook.com/dzikie.wyprawy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 lip 2013, 14:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2012, 13:21
Posty: 795
Lokalizacja: Mazowieckie
http://www.medonet.pl/dolegliwosci,dole ... index.html


http://www.hpsc.ie/hpsc/A-Z/OtherLangua ... 738,en.pdf


Pieczenie, smażenie, gotowanie (dokładne) zabija gada :D

_________________
Polub mnie na FB -
https://www.facebook.com/survivallupus
Zajrzyj na Vagabundog - http://vagabundog.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 lip 2013, 16:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lut 2013, 18:22
Posty: 87
Lokalizacja: Łódz
Dziczyznę i nie tylko jeszcze się mrozi ,w temp. -35 st. czas 5 godzin i potem przetrzymuje się ją do dwóch tygodni w zwykłej zamrażalce,podobno to też jest skuteczna metoda, chociaż wyczytałem że są różne opinie.Najbezpieczniej jest najpierw zamrozić a potem na ruszto i do tego strzemiennego :D Kilkanaście lat temu na wczasach włośnicą zaraziła się moja matula ,mięso które wtedy było spożywane zostało kupione od tamtejszego gospodarza ,oczywiście było nie badane.Dziwne jest to, że jadło tego wieprza kilka osób i był poddany obróbce termicznej ,a tylko ona się zaraziła ,fakt faktem że alkoholu nie piła ,za to inni a i owszem.Może jest to trzeci sposób który jak by nie było jest połączeniem przyjemnego z pożytecznym :lol: ,a jeszcze co do samej choroby, pierwsze objawy to wysoka gorączka ,opuchlizna i ból mięśni całego ciała,jeśli się w porę nie zareaguje to można się przekręcić :cry: .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2013, 21:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2013, 15:02
Posty: 35
Lokalizacja: tam dom mój, gdzie mój zadek - obecnie Wrocław
Słyszałam, że jest to nieuleczalne..można tylko zminimalizować liczbę robali, a w efekcie ich wpływ na organizm, ale robala się nie da zlikwidować.

_________________
... każdemu jego Everest...
http://poteganatury.blogspot.com
https://www.facebook.com/dzikie.wyprawy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 cze 2016, 13:22 
Offline

Dołączył(a): 05 cze 2016, 13:06
Posty: 1
Dlaczego w temacie niszczenia włośnicy przez działanie wysokiej temperatury „zdania uczonych są podzielone”?
Proponuję zacząć od oglądnięcia odcinka "Kuchenna chemia - mięso", który kiedyś emitowano na Discovery Science autorstwa Hestusa Blumenthala. (Odcinek można ściągnąć na chomikach). Dowiadujemy się z niego, że temperatury przyrządzania mięsa wahają się od 55stC do ok65stC. A do zabicia włośnicy potrzebujemy ok73 stopnie.
Zatem jeśli będziemy tradycyjnie przygotowywali mięso - włośnicy nie zabijemy.
Problem polega także na tym, że czymś innym jest temperatura powierzchniowa mięsa, a czymś innym temperatura wewnątrz.
Uważam, że nie da się z prawdopodobieństwem bliskim pewności zabić włośnicy w mięsie opiekanym na ognisku. Jeśli uda nam się osiągnąć 73 stopnie wewnątrz mięsa, to oznacza, że wierzchnia warstwa jest spalona na węgiel. A spalenie na węgiel nie oznacza pewności, że w środku jest 73 stopnie.
Gdybym miał spożyć mięso co do którego nie ma pewności, czy nie zawiera włośnia (a praktycznie znaleziono włośnia nawet u niektórych saren, zatem należy przyjąć, że każde dzikie niezbadane mięso jest niepewne), to widzę tylko jedno rozwiązanie:
Rozdrobnienie (pokrojenie) na jak najmniejsze kawałki oraz gotowanie w wodzie możliwie długo (sądzę, że 30 minut gotowania bardzo małych kawałków wystarczy. Temperatura MUSI wniknąć do wewnątrz mięsa. Ponadto włosień jest w mięsie otorbiony wapienną otoczką, co wymaga dodatkowego czasu utrzymywania mięsa w temperaturze możliwie wysokiej (gotowanie na poziomie morza, to 100st C, ale w górach temperatura wrzenia wody jest mniejsza i o tym trzeba także pamiętać).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Change colors.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO